Dt. Selda Doğan

Çocuk Diş Hekimliği
(Pedodonti)

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) ana bilim dalı, 0-13 yaş aralığındaki çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmasını ve genetik, travmatik, çürük gibi olası sorunların tedavisiyle ilgilenir. Pedodonti, bebeklik döneminden itibaren ağız, diş ve çene gelişimini izleyerek, gelecekteki olası problemlerin önlenmesi için koruyucu önlemler ve tedaviler sunar.

Pedodontinin asıl amacı, sorunların kaynağını tespit ederek, ebeveynlerin işbirliğiyle engelleyici önlemler alarak, çocukların ağız ve diş sağlığını korumaktır. Bu amaçla uygulanan prosedürlere “koruyucu diş hekimliği” denir. Koruyucu diş hekimliği, çocukların beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarının önlenmesi, çürük riski yüksek olan çocuklarda koruyucu önlemler alınması ve ailelerin oral hijyen konusunda bilinçlendirilmesini içerir.

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

İlk Diş Hekimi Muayenesine Ne Zaman Gidilir?

Çocukların diş sağlığı, yaşam boyu sağlıklı bir diş yapısı için önemlidir. İlk süt dişlerinin sürmesi ortalama olarak 6. ayda başlar ve 2,5 yaşa kadar tamamlanır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra 6 ay-1 yaş arasında yapılmasını önerir. Bu ziyaret, biberon ya da emzirme çürüğü gibi sorunların önüne geçmek için alınacak önlemler açısından oldukça önemlidir. Bebeğin beslenmesi hakkında önerilerin yanı sıra, diş sağlığını koruma yolları hakkında da bilgi verilir.
 
Pedodonti alanında çocuklara yapılan işlemler şunlardır:
tr_TRTürkçe
Konuşma başlat
1
💭 Bilgi almak ister misin?
Scan the code
Selam 👋
Nasıl yardımcı olabilirim?